PROPIETATS I BENEFICIS DE LA TOMÀTIGA

Propietats i beneficis de la tomàtiga

PROPIETATS I BENEFICIS DE LA TOMÀTIGA

Si hi ha un producte estrella a Agromallorca, aquest és la nostra tomàtiga. A Agromallorca cultivem tomàtigues de totes les varietats mallorquines. A més, ho fem de manera totalment natural i respectant la tradició, per tal d’aprofitar al màxim totes les propietats i beneficis de la tomàtiga. Hem heretat aquesta tradició dels nostres avantpassats a través de les generacions. No obstant, però, tot i ser un producte tan present a la nostra dieta mediterrània, el seu origen es remunta a Mèxic. D’allà va arribar l’any 1523. Una vegada a Europa, de tot d’una, el conreu de tomàtiga es va fer molt popular. Avui en dia s’ha convertit en un producte imprescindible a qualsevol cuina. De fet, la seva producció mundial actual es troba prop dels 60 milions de tones anuals.

PROPIETATS I BENEFICIS DE LA TOMÀTIGA

La tomàtiga té un lloc obligat a qualsevol dieta saludable. El motiu són les seves nombroses propietats i múltiples beneficis. Tot i que trobarem tomàtigues als mercats durant tot l’any, no obstant, el moment més adequat per al seu consum és de juny a setembre. La tomàtiga és un aliment que necessita molt de sol per a la seva maduració i, per tant, és en aquesta època quan es trobarà al seu millor moment.

Aquests són els principals i més importants beneficis de la tomàtiga:

 • Disminueix els efectes de l’envelliment en les funcions cerebrals.
 • Redueix el colesterol.
 • Redueix el risc d’infart.
 • Té un efecte diurètic.
 • Ens ajuda a combatre infeccions.
 • Enforteix el sistema immunitari.
 • Regula el trànsit intestinal.
 • Actua com a protector de la pell contra els raigs ultraviolats.
 • Afavoreix la cicatrització de les ferides.
 • Els alcaloides que conté s’utilitzen per a la fabricació de medicaments.
 • Té un baix contingut calòric.
 • Conté un alt percentatge d’aigua.
 • És rica en fibra, vitamines i minerals.

TOMÀTIGA DE RAMELLET

Si parlem de tomàtiga, no podem deixar de parlar de la tomàtiga de ramellet. La varietat més autèntica i representativa de la nostra terra. És una varietat tardana que rep el seu nom de la particularitat de crèixer en ramells de cinc fruits. Una de les avantatges d’aquest raça de tomàtiga és que es conserva durant molt de temps sense necessitat de refrigeració. De fet, és més aconsellable conservar-la al rebost que a la gelera. La raó és que el rebost és un lloc sec, ventilat i amb poca llum, i ho farem penjant les tomàtigues pel capoll en enfilalls. En aquestes condicions de conservació, pot arribar a durar uns nou mesos. Aquesta varietat de tomàtiga, tot i ser petita, té un alt valor energètic i més proteïna i fibra que una tomàtiga d’amanida, el que fa que sigui un producte cinc estrelles a la nostra dieta.

GASTRONOMIA

La tomàtiga té múltiples aplicacions a la nostra gastronomia, tant crua com cuinada i totes elles són molt saludables. Durant la temporada d’estiu, és molt habitual consumir la tomàtiga crua, sobretot a les amanides. El fet de consumir-la en cru afavoreix que puguem aprofitar al màxim totes les seves propietats, ja que d’aquesta manera els nutrients es conserven intactes. Però si de qualque cosa sabem els mallorquins és de menjar un bon pa amb oli amb una bona tomàtiga de ramellet fregada. És, precisament, aquesta la forma tradicional i més popular de consumir aquesta varietat de tomàtiga.

Més enllà de les fresques amanides d’estiu i del pa amb oli, el cert és que la tomàtiga de ramellet ens pot donar moltes sorpreses gastronòmiques amb les quals podem aprofitar tots els beneficis mencionats i que, a més, sigui un plaer. Al llibre que hem publicat aquests dies, Tomàtiga de Ramellet. Pagesos i cuiners, trobareu autèntiques creacions de la mà dels millors xefs que vos engrescaran a redescobrir la cuina mallorquina.

Aquest mes pots aconseguir el llibre Tomàtiga de Ramellet. Pagesos i cuiners d’obsequi a la nostra botiga online de dues maneres:
?? Amb la compra de tres productes Agromallorca
?? Amb la compra d’una panera de Nadal