L’ORIGEN I BENEFICIS DEL GASPATXO

L'origen i beneficis del gaspatxo

L’ORIGEN I BENEFICIS DEL GASPATXO

El gaspatxo és un dels productes estrella de la temporada d’estiu. Per això, Agromallorca l’elabora tant en format clàssic com coent. A més, l’origen i beneficis del gaspatxo és una història molt interessant. Ara, vos la contem en aquesta nova entrada.

ORÍGENS

Els orígens del gaspatxo es troben al sud d’Espanya, concretament, a Andalusia o, més encertadament, Al-Andalus. Aquí va nèixer com un aliment bàsic de la gent del camp. Sovint, els pagesos rebien part del seu sou en espècies. Segons la temporada, rebien unes determinades fruites i verdures. Posteriorment, les cuinaven tots junts. Consequentment, es va donar lloc a receptes populars. Moltes d’aquestes receptes han arribat fins els nostres dies. El gaspatxo, tot i que ha experimentat nombrosos canvis, ha estat una d’aquestes receptes que ha superat el pas del temps. La recepta original es feia a base de pa, all, oli d’oliva, vinagre, sal i aigua. Però, tot i ser l’ingredient estrella avui dia, no es va afegir la tomàtiga fins el segle XIX.

L’estudi de l’origen i beneficis del gaspatxo ens duen ara més enllà del nostre territori, ja que aquest aliment aviat es va fer molt popular i va trespassar les nostres fronteres, arribant primer a França i més tard, al Regne Unit. La internacionalització del gaspatxo provoca que aquesta sopa freda passi de les taules més humils a les més burgueses. Aquest fet permet que s’incorporin algunes variants a la recepta del gaspatxo, ja que, ara, aquests nous consumidors es poden permetre cuinar amb més aliments i/o d’un preu més elevat.

Avui dia, el gaspatxo és un dels aliments més populars i versionats. Existeixen nombroses variants, depenent de cada regió i dels seus productes autòctons. Però el més important és elaborar un gaspatxo amb productes frescs, de temporada i saludables. Així, treurem tot el profit de les seves propietats.

BENEFICIS

El gaspatxo és un dels aliments més saludables que podem consumir durant la temporada d’estiu. És una font natural de vitamina C, A i E. A més, ens aporta hidrats de carboni, minerals, fibra vegetal i antioxidants. Per altra banda, és un aliment saciant i poc calòric que ens ajudarà a mantenir una dieta equilibrada. Altres beneficis del gaspatxo és la seva capacitat de regular els niveles de potasi, evitar la hiperhidratació i facilitar la vasodilatació.

Com podeu comprovar, tenim moltes raons per incorporar el gaspatxo a la nostra dieta i moltes maneres de consumir-lo, però, recordau: sempre productes de qualitat i de temporada i procesos d’elaboració naturals. Agromallorca ho garanteix!